Wielkanocne obyczaje dotyczą także słodkości. W pierwszej trójce są baba wielkanocna, mazurek i pascha.
Kujawsko-pomorskie szczyci się kujawiokiem, czyli wielkanocną babą drożdżową, wpisaną na listę produktów tradycyjnych w 2012 roku. To ciasto o charakterystycznym dla babek kształcie, posypane cukrem pudrem lub polane białym lukrem z całymi rodzynkami.
Opowiada o nim Dorota Kalinowska w książce „Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach”:
„Ozdobą stołu była wspaniałych rozmiarów, pachnąca drożdżowa baba, zwana kujawiokiem. Na wielkanocną babę gospodynie nie szczędziły jaj, przez co była bardzo smaczna i apetycznie żółta (aby wzmocnić jeszcze kolor żółty dodawało się szafranu). (…) Do śniadania podawana była też baba drożdżowa, którą niektórzy jadali posmarowaną masłem, obłożoną szynką lub kiełbasą i posmarowaną ćwikłą, względnie chrzanem”.
Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi czytamy, że składniki do przygotowania kujawioka pochodziły głównie z własnego gospodarstwa tj. mąka, masło, mleko, jaja. Inne komponenty tj. rodzynki, drożdże czy aromat waniliowy mieszkańcy Kujaw kupowali. Wszystkie składniki gospodynie umiejętnie łączyły, a następnie dobrze wyrabiały ciasto. Napełniały nim do połowy formę o specyficznym stożkowatym, karbowanym kształcie. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, umieszczało się je w piekarniku i piekło około 45 minut, aż baba nabrała złocistego koloru. Po upieczeniu odwracano formę do góry dnem i wykładano ciasto na talerz. Na końcu według uznania gospodyni należało posypać babę cukrem pudrem bądź lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
Dziś można też kupić liczne ozdobne posypki. Ciasta dekoruje się kwiatami i liśćmi bukszpanu. Jak można ozdobić wielkanocne wypieki? Zobaczcie w naszej galerii.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?