MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Brzoskwinie to owoce, które dostarczają do naszego organizmu...
fot. Mark Stebnicki / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

4. Brzoskwinie

Brzoskwinie to owoce, które dostarczają do naszego organizmu wielu substancji aktywnych, w tym przeciwutleniaczy, które są pomocne w profilaktyce przeciwnowotworowe. Mają niski indeks glikemiczny i są ubogie w puryny. Niestety aż 99 proc. próbek uprawianych konwencjonalnie brzoskwiń przebadanych w USA jest zanieczyszczonych śladowymi ilościami pestycydów. Dlatego także w przypadku tych owoców, zalecane jest wybieranie produktów z upraw ekologicznych.

Zobacz również

Korona Kielce przedłużyła umowę z Kanadyjczykiem Marcusem Godinho

Korona Kielce przedłużyła umowę z Kanadyjczykiem Marcusem Godinho

Na Sucharskiego zderzyły się trzy samochody osobowe, jedna osoba jest ranna

Na Sucharskiego zderzyły się trzy samochody osobowe, jedna osoba jest ranna

Polecamy

Obrzydliwy nocny (i nie tylko) nawyk, który powoduje zagrożenie higieniczne

Obrzydliwy nocny (i nie tylko) nawyk, który powoduje zagrożenie higieniczne

Najsmaczniejszy napój ze spiżarni babci. Poznaj sposób na wyjątkowy sok porzeczkowy

Najsmaczniejszy napój ze spiżarni babci. Poznaj sposób na wyjątkowy sok porzeczkowy

Wyrzucać czy nie? Lekarz mówi o skórce pomarańczy. To niewiarygodne

Wyrzucać czy nie? Lekarz mówi o skórce pomarańczy. To niewiarygodne