MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...
fot. whitestorm/123rf.com

Co ma więcej witaminy C niż cytryna? Te łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Które z nich warto jeść jesienią?

Papryka żółta

Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Wszystkie rodzaje papryki to bogactwo witaminy C, ale wśród nich najwięcej tego składnika zawiera właśnie ta w kolorze żółtym. Trochę mniej znajdziemy w papryce czerwonej, bo ok. 127 mg, a najmniej w zielonej – ok. 80-100 mg. Warto wiedzieć, że kolor papryki zależy od stopnia jej dojrzałości, zielona jest najmniej dojrzała, a czerwona najbardziej. Papryka zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna. Dziennie zapotrzebowanie na witaminę C pokrywa już zjedzenie 30 g surowej żółtej papryki.

Zobacz również

Dlaczego odpadliśmy z Euro? Problemy zaczęły się dużo wcześniej

Dlaczego odpadliśmy z Euro? Problemy zaczęły się dużo wcześniej

Najlepsze memy po meczu Polska - Francja. Łukasz Skorupski postawił zaporę w bramce

Najlepsze memy po meczu Polska - Francja. Łukasz Skorupski postawił zaporę w bramce

Polecamy

Objaw raka, który może się pojawić na twojej pościeli. Zobacz, o co chodzi

TYLKO U NAS
Objaw raka, który może się pojawić na twojej pościeli. Zobacz, o co chodzi

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić

Prosty sposób na letni obiad. Jak wybrać i ugotować fasolkę szparagową?

Prosty sposób na letni obiad. Jak wybrać i ugotować fasolkę szparagową?