Mieszkanka Nietoperka pod Międzyrzeczem opowiedziała o swojej rodzinie. Przedstawiła ich losy w czasie drugiej wojny światowej, kiedy ratowali z narażeniem własnego życia Żydów prześladowanych w latach okupacji hitlerowskiej. W dowód uznania zostali uhonorowani medalem Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata.
Następnie odbyły się warsztaty kulinarne i degustacja kuchni izraelskiej i bliskowschodniej, prowadzonej przez panią Irenę Kirmiel. Pokazała jak się robi potrawy: szakszuka z kuminem, humus, sałatkę tabule, sałatka (pasta z bakłażanów). Dlaczego Izrael jest dla nas ważny, interpretacje na podstawie biblii omówił Aleksander Stawicki z Lubuskiej Fundacji Judaica z Zielonej Góry.
Sposób parzenia kawy po izraelsku poprowadził pan Janusz Makuch, dyrektor Festiwalu Kultury Żydowskiej z Krakowa. Zademonstrował przy pomocy córki Aleksandry Makuch warsztat parzenia kawy w findżanie, z aromatem, kardamonu, cynamonu i goździków.
"Żydzi polscy-inspirująca historia ludzi sukcesu" omówiła pani Maria Marciniak przedstawiając sylwetki Żydów polskich i Polaków żydowskiego pochodzenia, którzy wpisali się na stałe w różne dziedziny życia społecznego i kulturalnego w Polsce i na świecie. Spośród wielu biogramów zawartych w różnych źródłach wybrała kilkanaście i ułożono z nich ciekawą opowieść.
Wysłuchano pieśni żydowskich w wykonaniu chóru „Jarzębinki” z Otynia. Słowo wstępne wygłosiła pani Alicja Skowrońska, przewodnicząca Gminy Żydowskiej w Żarach.Noc Muzeów 2018 zakończył blok filmowy w ramach którego wyświetlone zostały trzy filmy:
– „Przypis” z 2011 roku;
– „Na końcu świata” z 2004 roku;
– „Zero motywacji” z 2014 roku.
Zobacz wideo z niedzielnego meczu Orła ze Stoczniowcem
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?