Lubuskie smakuje winem. I to nie tylko dlatego, że raz do roku w Zielonej Górze podczas hucznego Winobrania Bachus, rzymski bóg dzikiej natury i winnej winorośli, przejmuje od prezydenta klucze do bram miasta. Przez nasze ziemie przebiega bowiem jedyny w Polsce Szlak Wina i Miodu. Na ponad 200-kilometrowej trasie znajdziemy bujne winnice, lokalne muzea oraz gospodarstwa pszczelarskie, w których możemy się przekonać, jak wspaniały smak ma nasz region. Przede wszystkim dzięki rekultywacji i odradzaniu się tradycji winiarskich, nasze województwo zyskuje na sławie, bo winne specjały stają się coraz lepiej rozpoznawalne i doceniane przez wytrawnych sommelierów, koneserów sztuki kulinarnej, jak i smakoszy.
Tegoroczne Winobranie należy przede wszystkim do lubuskich winiarzy
Winobranie, które nazywane jest także Festiwalem Kultury Winiarskiej, odbywa się w tym roku w nowej odsłonie. Ze względu na pandemię koronawirusa i związane z nią obostrzenia sanitarne, Święto Zielonej Góry wystartowało z okrojonym programem imprez, co nie znaczy jednak, że brakuje na nim koncertów, pokazów czy spotkań z lokalnymi winiarzami. Przede wszystkim organizatorzy tegorocznej edycji święta postawili na promocję lokalnych winnic i ich produktów. I świetnie! Bowiem lubuskie trunki – choć ich jakość jest naprawdę dobra – wciąż są trudno dostępne poza granicami naszego regionu. Winobranie to zatem doskonały moment, kiedy każdy turysta nawet z najodleglejszych zakątków naszego kraju, może zakosztować w lubuskich, winnych specjałach.
W tym miejscu warto wspomnieć o największej winnicy w Polsce, która znajduje się właśnie w naszym regionie. Mowa oczywiście o Lubuskim Centrum Winiarstwa i winnicy samorządowej w Zaborze. Miejsce to jest swoistym hołdem dla dziedzictwa i historii Ziemi Lubuskiej, na której już w XIII wieku pojawiły się pierwsze nasadzenia winorośli.
W cyklu „O winie słów kilka”, który wpisuje się w większy projekt realizowany przez „Gazetę Lubuską” – „Przedłużamy Winobranie 2020!” – królować będzie gronowy trunek, a przez arkana winiarstwa poprowadzi nas nie kto inny, jak Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Tomasz Kolecki. Z panem Tomaszem spotykamy się w Winiarskim Miasteczku, czyli w winobraniowym sercu miasta – urokliwym miejscu spotkań lokalnych producentów szlachetnego trunku z mieszkańcami i turystami. To właśnie tutaj rozpoczyna się nasza winiarska podróż, podczas której sommelierzy opowiedzą nam o gronowych trunkach, winnicach oraz regionalnych przysmakach wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych, przysmakach, które doskonale podkreślają smak poszczególnych rodzajów win. Ale to nie wszystko! W kolejnych odcinkach Tomasz Kolecki wraz z innymi sommelierami odpowie także na pytania najczęściej zadawane przez internautów: “Czy wino jest wege?”, “Jak je poprawnie serwować?” i oczywiście sztandarowe pytanie, które chyba najczęściej słyszy znawca gronowego trunku: “Jakie wino wybrać do konkretnej potrawy?”
Zapraszamy do obejrzenia pierwszego odcinka “O winie słów kilka” zatytułowanego “Święto wina”. Usiądźcie wygodnie i wybierzcie się z nami w wyjątkową, winną podróż!
Partnerami cyklu jest Urząd Miasta Zielona Góra oraz Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
*W materiale ulokowano produkt regionalny Produkt Regionalny - sery Qzko
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?