Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pow. międzyrzecki. W Bobowicku odbył wojewódzki etap kulinarnej „Bitwy Regionów”. Było pysznie!

(km)
Etap wojewódzki „Bitwy Regionów” wygrało KGW Muszkowianki serwując indyczkę nadziewaną pieczarkami, pieczoną w towarzystwie słodkiej gruszki i renety.
Etap wojewódzki „Bitwy Regionów” wygrało KGW Muszkowianki serwując indyczkę nadziewaną pieczarkami, pieczoną w towarzystwie słodkiej gruszki i renety. LUW/FB
W niedzielę, 7 sierpnia, w Bobowicku (pow. międzyrzecki) odbył się drugi wojewódzki etap Kulinarnej „Bitwy Regionów”. Sześć najlepszych Kół Gospodyń Wiejskich wybranych z etapu powiatowego zaprezentowało dziś swoje popisowe przysmaki.

Przedmiotem dzisiejszych zmagań uczestników było przygotowanie tradycyjnej potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego - charakterystycznej dla regionu działania koła gospodyń wiejskich.

Wojewoda Lubuski wyraził swoje ogromne gratulacje dla uczestników etapu wojewódzkiego konkursu. Podczas spotkania podkreślał też znaczenie Kół Gospodyń Wiejskich w społeczeństwie. - Sześć najlepszych Kół Gospodyń Wiejskich bierze dzisiaj udział w finale wojewódzkim „Bitwy Regionów”. Miałem okazje być we wszystkich przedstawicielstwach i degustować wspaniałe potrawy – to była poezja smaku! Jury będzie miało dzisiaj naprawdę ogromny problem z wyborem zwycięzcy - powiedział.

Spotkanie było okazją do prezentacji walorów i dorobku poszczególnych sołectw województwa lubuskiego, także pod kątem kulinarnym. Przedstawiciele KGW z Myszkowa, Nietoperka, Buszowa, Żelechowa, Kandlewa i Łoz zachęcali do degustacji swoich potraw.

  • Etap wojewódzki „Bitwy Regionów” wygrało KGW Muszkowianki serwując indyczkę nadziewaną pieczarkami, pieczoną w towarzystwie słodkiej gruszki i renety.
  • Drugie miejsce zdobyło KGW Kandlewianki prezentując pyzy kandlewskie nadziewane mięsem z dzika w sosie pieczarkowym.
  • Trzecie miejsce uzyskało KGW Żelechów z królikiem w sosie śmietanowo-warzynym z opalanymi ziemniakami.

Choć „Bitwa Regionów” jest konkursem, w Bobowicku panowała iście rodzinna atmosfera. Uczestnicy mieli doskonałą okazję do wymiany doświadczeń i mimo deszczowej aury wszystkim dopisywały humory.

Przypomnijmy:

  • Konkurs Bitwa Regionów przebiega w trzech etapach: eliminacjach powiatowych, wojewódzkich i ogólnopolskiego finału.
  • 16 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które zdobędą 1. miejsce w każdym z województw zakwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
  • Celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest też promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
  • Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a współorganizatorem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pow. międzyrzecki. W Bobowicku odbył wojewódzki etap kulinarnej „Bitwy Regionów”. Było pysznie! - Gazeta Lubuska

Wróć na skwierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto