Te potrawy nie nadają się do grillowania. Im nie służy wysoka temperatura
Polacy uwielbiają grillować, szczególnie latem. Podobno z grilla wszystko smakuje lepiej! Możliwe, jednak nie wszystkim potrawom służy obróbka w wysokich temperaturach. Niektóre z nich mogą tracić na smaku i wartościach, a także mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co można grillować a czego nie? Szczegóły w naszej galerii!
Czy grillowane potrawy są zdrowsze?
Jak to jest z potrawami z grilla? Czy faktycznie są zdrowe? Zdania dietetyków na ten temat są podzielone. Podczas grillowania mięsa dochodzi do wytwarzania niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków. Mowa o PAH HCA, które są związkami rakotwórczymi. Pamiętajmy jednak, że wszystko jest dla ludzi, a zjedzenie grilla w wakacji z pewnością nie zagrozi twojemu życiu i zdrowiu.
Grillując potrawy nie unikniemy wpływu wysokich temperatur na nie. Nie oznacza to, że potrawy z grilla nie mogą być zdrowe. Pieczone przez krótki czas i nie bezpośrednio nad ogniem są bezpieczne dla naszego zdrowia.
Pamiętajmy o higienie! Grilla należy dokładnie mycia po każdym użyciu. Szczególnie powinniśmy przyłożyć się do stanu czystości rusztu. W końcu to na nim układamy jedzenie!
Grillowanie to również zalecana forma przygotowywania żywności dla osób, które się odchudzają. Dietetycy szczególnie zalecają grillować warzywa i ryby, które są sprzymierzeńcami w walce z nadprogramowymi kilogramami. Przygotowane zgodnie z zaleceniami pomogą w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?